Ben jij stress de Baas? Voorkom dat je uitvalt!
Ben jij stress de Baas? Voorkom dat je uitvalt!
Twee weken geleden gaf ik een lezing aan de notarissen, kandidaat-notarissen en toegevoegd notarissen van de ring Den Haag over hoe je om kunt gaan met stress op de werkvloer (en daarbuiten). Het blijkt dat we allemaal last hebben van stress, véél meer dan we zelf in de gaten hebben. Het woord stress heeft meestal een negatieve lading. Dat is niet helemaal terecht. Ieder mens heeft stress nodig om te kunnen functioneren (het wegspringen voor een scooter die je pas laat zag aankomen is een direct gevolg van stress). Alleen langdurige (negatieve) stress is funest voor de gezondheid. Daarom is het van groot belang dat je inzicht hebt in wat bij jou stress veroorzaakt, zodat je op zoek kunt gaan naar een oplossing.
Oorspronkelijk doel stress: waarschuwingssignaal
Stress was oorspronkelijk bedoeld als waarschuwingssignaal tegen gevaar. Lang geleden was dit van groot belang om te overleven. Als een tijger opdook, die je wilde aanvallen, had je geen tijd om ‘even’ na te denken over wat je zou kunnen doen. Het was een signaal om te vluchten, te vechten of te bevriezen. Nadat het gevaar voorbij was, nam de stress weer af. Stress activeerde daarmee je overlevingsinstinct.
Stress kost heel veel energie
Stress kost veel energie. Bij stress maken je hersenen stresshormonen aan, zoals adrenaline en cortisol. Hierdoor komt energie vrij. Deze energie was oorspronkelijk nodig om je spieren aan te spannen als je moest vluchten of vechten. In de huidige tijd, worden we niet meer bloot gesteld aan tijgers. Wel worden we de hele dag geprikkeld door slecht nieuws, conflicten, hoge werkdruk, lastige collega’s, veeleisende klanten, vaardigheden die we missen enzovoorts. Dit veroorzaakt stress. Hierdoor worden continu processen in ons lichaam in werking gezet, die veel energie kosten. Terwijl er eigenlijk geen ‘echt’ gevaar is.
Vechten, vluchten, bevriezen
Door veel stress te ervaren, zitten we (ongemerkt) in de vecht, vlucht- en bevries- modus. Vechten, vluchten en bevriezen maken ons leven er niet beter op. Vechten op het werk uit zich in conflicten met medewerkers, collega’s, schreeuwen, een kort lontje. Een voorbeeld van vluchten is weglopen, te veel/hard werken of verslaving aan drank, drugs en gamen. Bij verstijven weet je het niet meer. Je staat aan de grond genageld. Het kan een burn-out tot gevolg hebben.
Wist jij dat langdurige stress desastreus is voor jou/je lichaam?
Zware (langdurige) stress heeft veel negatieve gevolgen, zoals:
- verlies van controle over je denken/gedachten, waardoor je niet meer handelt met het oog op de belangen van de langere termijn (schreeuwen, slaan, verslaving)
- last hebben van angstige gedachten of piekeren, slecht slapen
- uitputting van de reserves van je lichaam met als gevolg mogelijke lichamelijke kwalen als hoofdpijn, stijve nek, schouders, buikpijn of zelfs een burn-out
Welke stress signalen herken jij?
Als je vaak anders reageert, dan je zou willen, lichamelijke klachten hebt, emotioneel niet stabiel bent en/of slecht slaapt, trek dan aan de bel! Zoek uit wat bij jou de stress veroorzaakt. Zit het met name in de werksfeer of thuis? Wees je bewust hoe jij reageert op stress: ga je vechten, vluchten of bevries je?
Stress is voor iedereen anders. De één is bang voor een muis, de ander heeft hem als huisdier! er is dus geen pasklare oplossing. Het begint ermee, dat je jezelf ervan bewust bent, dat er iets niet helemaal gaat zoals je het zou willen. Pas dan kun je in actie komen!
Wees er op tijd bij en voorkom dat je uitvalt!
Uitval door te veel stress is zonde. Het kost veel tijd en energie om er weer bovenop te komen!? En wat kost het wel niet als je niet kunt werken? Wees er op tijd bij…..
Wil jij weer de regie pakken over jouw stress en voorkomen dat je uitvalt?
Ben jij het zat dat je leven wordt beheerst door stress en wil je er de baas over worden? En wil je dat niet alleen doen? Ik zoek graag met jou uit wat jij nodig hebt. Dat kan prima in een coachingstraject. Wil je meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact op, zodat we kunnen bespreken of ik iets voor je kan betekenen.

Ga direct naar
Individuele coaching
Teamcoaching
Intervisie
Trainingen
Mediation
Contactgegevens
Bel: 06-46752012
Mail: contact@bewustaanzet.nl
Adres
Randstad 22-165
1316 BM Almere
Ik ben ICF gecertificeerd (International Coaching Federation)