Mediation
(Online) Coaching, training & intervisie voor juristen en andere high professionals
Mediation
Iedereen heeft wel eens een conflict. Dat kan op het werk zijn of in de familiesfeer. Normaal gesproken los je dat zelf op. Maar soms loopt een conflict zo uit de hand, dat je er samen niet meer uitkomt. De emoties zijn vaak hoog opgelopen. Dan kun je de hulp inschakelen van een mediator. Samen met de mediator ga je onderzoeken wat er nodig is om uit het geschil te komen. Wat ik zelf zo mooi vind aan mediation is, dat meestal in een paar gesprekken een oplossing wordt gevonden, partijen meer begrip voor elkaar hebben én de communicatie is verbeterd. Op de volgende terreinen ben ik in te schakelen als mediator.
Mediation bij arbeidsgeschillen
Bij een arbeidsgeschil kun je denken aan een conflict tussen werkgever en werknemer, of tussen werknemers onderling. Mijn ervaring is dat het vaak gaat over een verschil van inzicht in de communicatie, de samenwerking of in verwachtingen over en weer. In een aantal gesprekken wordt helder, waar de angel zit, zodat er gericht stappen kunnen worden gezet om verder te kunnen gaan. Soms leidt dit tot een exit van de medewerker.
Mediation bij familieruzies of erfeniskwesties
Ook bij de meeste familieruzies of ruzies over de verdeling van een erfenis is mediation heel goed inzetbaar. Mijn ervaring (als notaris én mediator) is dat door met elkaar het gesprek aan te (durven) gaan, veel familiekwesties kunnen worden opgelost. Het regelen van een erfenis vindt vaak plaats in een verdrietige periode, terwijl het nodig is om afspraken met elkaar te maken. Wie krijgt wat, wie doet wat en hoe moet het testament worden uitgevoerd? Als de erfgenamen al niet zo goed met elkaar overweg konden, wordt dat in zo’n situatie vaak versterkt. In het verleden zijn vaak dingen gezegd, of zaken op een bepaalde manier verlopen, waardoor er een conflict is ontstaan. Je kunt de erfenis pas verdelen als iedereen instemt. De meeste mensen zijn opgelucht als het conflict is opgelost en er weer wordt gecommuniceerd, zodat je verder kunt met je eigen leven.
Mediation bij zakelijke geschillen
Ook bij een zakelijk geschil, bijvoorbeeld het niet willen betalen van een factuur omdat je niet tevreden bent over de geleverde prestatie is mediation goed in te zetten.
Voorwaarden mediation
Voor het laten slagen van mediation is vereist, dat alle partijen, de intentie hebben om samen naar een oplossing te willen zoeken.
Aantal gesprekken
De ervaring leert dat er meestal 3-5 gesprekken nodig zijn om uit het geschil te komen.
Voordelen mediation
De voordelen van mediation verschillen per situatie, maar zijn in het algemeen:
- je komt met mediation veel sneller tot een oplossing
- omdat je samen een oplossing vindt, ben je niet afhankelijk van de beslissing van een rechter of andere arbiter
- de oplossing voelt beter omdat je deze samen vindt
- de kosten zijn lager; je hebt geen advocaat nodig om de rechter in te schakelen
- een rechtszaak kost veel tijd en stress
Wil je meer weten over mediation en hoe ik werk en wat mijn tarieven zijn? Neem vrijblijvend contact met me op.
Meer weten? Neem gerust contact op.
Ik reageer binnen 1 werkdag op je vraag. Wil je gelijk iets overleggen? Bel me dan gerust op: 06-46752012. Voel je vrij.
Haal het beste uit jezelf! 3 tips voor zelfontwikkeling
haal het beste uit je zelf door jezelf te ontwikkelen
Wat was het beste werkteam waar jij deel van uitmaakte?
Wat was het beste werkteam waar jij deel van uitmaakte? En hoe kwam dat? Heb jij wel eens deel uitgemaakt van een heel succesvol (werk)team? En heb jij je ooit afgevraagd hoe dit kwam? Uit onderzoek blijkt dat in een succesvol team de sfeer goed is, de mensen zich...