Teamcoaching

(Online) teamcoaching en trainingen voor juristen en andere high professionals

Een team dat werkt

In een succesvol team/organisatie is de besluitvorming effectief, verloopt de samenwerking en communicatie soepel en gestructureerd. Iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt en er is weinig ruis op de lijn. Als iets niet goed gaat, wordt dit bespreekbaar gemaakt en naar een adequate oplossing gezocht. Er wordt met passie en plezier gewerkt. Is dit niet het geval in jouw team? Denk dan aan teamcoaching of teambuilding!

Praktijk
In de praktijk blijkt dat het hier nogal eens aan schort. Er wordt weinig samengewerkt, slecht gecommuniceerd en de besluitvorming laat te wensen over. De effectiviteit ontbreekt. Er is veel ziekteverzuim en regelmatig wordt er geklaagd. In de wandelgangen wordt veel besproken, maar waar het echt om gaat of wat er beter kan is niet helder of wordt niet uitgesproken. Ook duiken steeds dezelfde problemen op. Dat is een gemiste kans. 

Organisatiesysteem moet kloppen
Om een succesvol sterk team te creëren is het nodig dat het systeem van de organisatie/het team klopt. Het is prima als een brandje wordt geblust, maar vaak is echter sprake van een terugkerend patroon, dat er telkens voor zorgt, dat iets niet lekker loopt in het team en/of de organisatie. Als een systeem niet goed functioneert, is het van groot belang om op zoek te gaan naar de oorzaak. Meestal ligt de oorzaak in één of meer van de volgende elementen: de ordening, de binding en de uitwisseling. Ik schreef er een blog over, waarin ik uitleg  wat deze drie begrippen inhouden en hoe je ervoor zorgt dat jouw team weer optimaal functioneert. Daarnaast zijn de volgende ingrediënten van belang voor een effectief team:

Ingrediënten effectief team
Voor een goedlopend team is ook van belang dat men elkaar vertrouwt, dat men zich durft uit te spreken én dat helder is:

  • wat de talenten en vaardigheden zijn van elk teamlid
  • waar jullie als team goed in zijn
  • wat beter kan
  • hoe je met elkaar samenwerkt, communiceert en besluiten neemt
  • hoe je de verbinding met jezelf en elkaar vergroot.
  • waar je met elkaar naar toe wilt.

Gebruik de verschillen
In ieder team zitten mensen met verschillende persoonlijkheden, vaardigheden en talenten. Er zijn veel mogelijkheden om persoonlijkheden in een team in kaart te brengen. Zelf ben ik ‘fan’ van de de MBTI (Myers Briggs Type Indicator) omdat dit praktische instrument op een eenvoudige, speelse manier inzicht geeft in je eigen gedrag, je talenten, mogelijke blinde vlekken maar ook inzicht in het gedrag van de ander. Inzicht leidt tot meer begrip.

Inzicht in je team
Als de voorkeursprofielen van ieder teamlid bekend zijn, kan een teamoverzicht worden gemaakt, waardoor sterke, maar ook zwakke elementen zichtbaar worden. Door gebruik te maken van elkaars kwaliteiten, kunnen teamleden elkaar aanvullen.
Dit draagt bij aan de versterking van elkaar én daarmee ook aan het team/de organisatie. De effectiviteit én het werkplezier kunnen groeien.
In een teamcoachingsessie of met teambuilding kan gebruik worden gemaakt van de MBTI.

Als  je tegen dit soort vraagstukken aanloopt, daar verandering in aan wil brengen en een succesvol energiek team wilt hebben, kan teamcoaching of een teambuildingsdag voor jouw team of bedrijf veel brengen! Graag ga ik met je in gesprek om te bespreken wat jouw team/organisatie nodig heeft om effectief te functioneren.

Snel resultaat met een teamsessie

Door met het team tijdens een teamsessie gericht aan de slag te gaan, worden er snel resultaten geboekt.

Werkwijze
In een teamsessie wordt het doel van de sessie bepaald: waar wil je als team naartoe? Tegen welk probleem lopen jullie steeds weer aan? Daarvoor is het belangrijk om te weten hoe je als team in elkaar zit en nu functioneert. Wat kan er beter en wat is daar voor nodig?

Voordelen
De besluitvorming, communicatie en samenwerking worden beter als mensen elkaars kwaliteiten kennen en gaan gebruiken. Dit resulteert in een goed functionerend team dat plezier en passie uitstraalt.

“Coaching door Fineke van Leusen was voor mij verhelderend, inzicht gevend en laagdrempelig. Het gesprek voelt heel informeel, maar wordt zeer professioneel (bij)gestuurd. Ik ben meer tot mijn kern/gevoel gekomen in plaats van rationeel te denken. Met praktische tips, zoals opschrijven wat goed gaat, kon ik gelijk aan de slag. Ik voel me nu veel zekerder over mezelf.”

Meer weten? Neem gerust contact op.

Ik reageer binnen 1 werkdag op je vraag. Wil je gelijk iets overleggen? Bel me dan op: 06- 46752012. Tot snel!

Persoonlijk leiderschap: ben je bereid nog iets te leren? Twee tips!

Persoonlijk leiderschap: ben je bereid nog iets te leren? Twee tips!

Persoonlijk leiderschap: ben je bereid nog iets te leren? Twee tips!? Mijn vorige blog ging over hoe je uit de ratrace kunt stappen, door vaker nee te zeggen. Door nee te zeggen, kies je voor jezelf. Voor jezelf kiezen is een onderdeel van persoonlijk leiderschap....

Twee tips om uit de ratrace te stappen: Zeg vaker Nee!

Twee tips om uit de ratrace te stappen: Zeg vaker Nee!

Twee tips om uit de ratrace te stappen, zeg vaker nee! De afgelopen periode had ik een aantal coach gesprekken met als terugkerend thema: Hoe stap ik uit de ratrace?  Vaak gaan we maar door en zeggen we ' ja'  terwijl we 'nee' bedoelen. We nemen toch nog die nieuwe...

Adres
Randstad 22-165
1316 BM Almere

Privacyverklaring 
Algemene voorwaarden

Ik ben ICF gecertificeerd (International Coaching Federation)