Van Moeten naar Moed! Hoeveel Moed heb jij?
Van Moeten naar MOED! Hoeveel Moed heb jij?
De laatste tijd heb ik veel (juridische) professionals gesproken die veel te veel hooi op hun vork nemen, niet van ophouden weten en die zelfs meer van zichzelf moeten dan van de baas… In alle gevallen met een gemene deler, namelijk: veel ‘moeten’ van jezelf. Dit vele moeten, kost én kracht én energie, waardoor de kans groter is dat je prestaties en werkplezier eronder leiden. Het vraagt moed om minder te moeten. In dit blog geef ik je een paar tips, die je direct in de praktijk kunt brengen!
Het begint ermee dat je onderkent dat er (veel) moed voor nodig is om belemmeringen/uitdagingen die je tegen komt in de ogen te willen zien. Het is ingewikkeld om eerlijk te zijn naar jezelf en jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen te stellen:
-van wie moet ik zo veel?
-van wie moet ik zo verantwoordelijk zijn?
-waarom wil ik alles zo perfect doen?
Stel dat er binnen in jou een antwoord ontstaat, dat je liever niet wilt horen? Of dat je het gewoonweg niet weet waarom je doet zoals je doet?
Het vergt dan MOED om op onderzoek te gaan naar antwoorden. De volgende drie tips helpen je op weg:
Tip 1: Durf te erkennen dat iets niet gaat zoals jij wilt
De eerste stap is dat jij je ervan bewust wordt, dat er iets knaagt of iets niet gaat zoals je graag wilt. Als je voor jezelf helder hebt wat dat is, heb je de keuze om er wel of niets mee te doen. Om hier achter te komen, kun je het volgende doen. Kijk aan het einde van een (werk)dag terug en noteer waar je tevreden over bent en wat er minder goed ging. Houd dit een week vol en onderzoek of er een rode draad is. Schrijf deze rode draad op. Stel de rode draad is: Ik werk steeds te lang door. Stel jezelf dan de vraag: is dit wat ik wil? Schrijf ook dit antwoord op. Als het antwoord: ‘nee’ is, blijft dit dan bij deze constatering en laat je het voor wat het is of heb je de moed om daarmee aan de slag te gaan?
Tip 2: Maak het bespreekbaar!
De tweede stap is om uit te zoeken wat je wel wilt? Het is vaak ‘eng’ om hier over na te denken en stil te staan bij vragen als: Wat zou ik het liefste willen of wat is mijn verlangen? Stel dat jij je minder verantwoordelijk wil voelen, wat brengt je dat? Rust en minder stress?! Wat is er voor nodig om dat te bereiken? Bijvoorbeeld een gesprek met jouw leidinggevende/partner? Dat kan spannend zijn, want wat zal die daar wel niet van vinden? Hoe zorg je dat je dan Moedig genoeg bent om dat gesprek aan te gaan. Je moet als het ware moedig zijn om een gesprek aan te gaan om minder te moeten…..
Tip 3: Neem ‘verplicht’ rust
In de derde plaats leert de praktijk dat ‘minder moeten’, in eerste instantie energie kost. Dit komt doordat we niet gewend zijn om echt tijd voor ons zelf te hebben. Als je even niets doet, popt gelijk een stemmetje op die daar iets van vindt: ruim je bureau op, bel die lastige cliënt nog even, stuur nog even dat mailtje enz. Door steeds door te gaan, hoef je niet te voelen hoe moe je bent, hoeveel pijn je schouders doen of dat je hoofdpijn hebt. Met andere woorden: het kost energie én moed om niets te doen, want je wordt geconfronteerd met jezelf. Als je in staat bent de rust te nemen en het onrustige/onplezierige gevoel er te laten zijn, levert dit (na oefenen) op, dat je én deze broodnodige rust pakt én inzicht krijgt in wat er mogelijk aan schort.
Kun je hier wat hulp bij gebruiken?
Ik hoop dat je met deze tips aan de slag gaat en de moed vindt om minder te moeten. Wil je hierbij mijn hulp? Dat kan. Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact op, zodat we kunnen bespreken of ik iets voor je kan betekenen.
.