De gevaren van werkstress. In welke categorie zit jij?

okt 23, 2018

De gevaren van werkstress. In welke categorie zit jij?

In het Notariaat magazine, editie september 2018, stond een interessant artikel over de Werkstress in het Notariaat. Tot mijn schrik las ik dat volgens een onderzoek van de KNB, SDU en Berenschot uit 2017 blijkt, dat:

  1. 1/3e van de toegevoegd en kandidaat notarissen geen goede balans vindt tussen werk en privé,
  2. 2/3e van deze groep de werkdruk als te hoog ervaart,
  3. maar 1 op de 6 van deze groep aangeeft dat er binnen kantoor aandacht is voor het vóorkomen van een burn-out, en
  4. bijna 50% van de notarissen geen goede balans kent tussen werk en privé.

Uit eigen ervaring weet ik dat de werkdruk in het notariaat hoog is, maar deze cijfers liegen er niet om. Stress is gevaarlijk en zorgt voor veel langdurig ziekteverzuim, zoals overspannenheid, burn-out en hartklachten. Dat is bekend. Toch wordt er aan het voorkomen hiervan nog weinig gedaan.

Zit jij ook in 1 van deze risicogroepen?

Binnenkort is er een symposium voor de kandidaat notarissen met als thema: ‘De gelukkige kandidaat’, waarin de work-life balance centraal staat. Wat mij betreft, een goede zaak. Een dergelijk symposium is wellicht ook aan te raden voor notarissen? Uit gesprekken die ik heb gevoerd, zou het me niet verbazen als deze cijfers ook gelden voor de advocatuur en de rechterlijke macht.

Waar worden deze hoge cijfers door veroorzaakt?

We leven in een snelle wereld. Iedereen wil goed zijn in zijn of haar werk én daarnaast ook ‘leuke’ dingen doen. Er zijn veel afleidingen. Onbewust willen we alles. Daar is helemaal niets mis mee. Maar… als dit tot gevolg heeft dat we massaal aangeven dat er geen goede balans is tussen werk en privé, is er wezenlijk iets niet in orde.

De woorden: te druk én onbewust spelen hier een actieve rol in. We moeten te veel, zijn vaak te druk en doen dit onbewust. Het leven speelt zich af en je zit als het ware gevangen in de rat-race. Je hebt die baan, je gezin, familie en vrienden, je huis, hobby’s en alle verantwoordelijkheden die dat met zich brengt. Dit levert stress op en vreet energie.

Is je werk belangrijker dan jezelf?

Werk is heel belangrijk. Het zorgt voor inkomen. Je maakt onderdeel uit van een team. Je leert jezelf ontwikkelen. Het is mooi als je een oplossing bedenkt voor ingewikkelde problemen en een bijdrage levert aan deze wereld. Je kunt er door groeien en je leert ervan. Maar werk is ook een stressfactor.

Als je meer energie aan je werk geeft dan aan jezelf, ontstaat disbalans. Dit gaat vaak onbewust. Je wilt nog net even iets afmaken of je hoofd blijft nog malen over die lastige zaak of klant. In de pauzes werk je door, je slaapt misschien minder goed en hebt vaker hoofdpijn, enzovoorts. Langzaamaan loopt je energie terug. Je wordt vermoeid en raakt uitgeput. Misschien raak je burn-out of levert de stress zelfs een andere ziekte op. Dat wil je toch niet? Van wie moet je eigenlijk zo veel?

Wat kun je er aan doen?

Eigenlijk is het antwoord simpel. Jij weet best wat goed voor je is. Maar er is geen ruimte om hier bij stil te staan omdat je het te druk hebt of jezelf te druk maakt. Waar geef je nu eigenlijk jouw (kostbare) tijd aan uit? Hoeveel tijd maak je vrij voor jouw werk, sport, voor gezin, familie en vrienden. Is er eigenlijk ook tijd voor jou? Pas als je je bewust bent van waar je nu staat, kun je ook onderzoeken waar jij stress door krijgt en of je daar iets aan kunt veranderen.

Zit jij ook in een risicogroep? Doe de lifescan!

Voel jij je aangesproken en zit je in een risicofase? Dan is dit het moment om de regie op te pakken! Waar wacht je nog op en wat houd je tegen? Gun jij het jezelf om te onderzoeken waar jij je tijd aan uitgeeft en wat mogelijk stress oplevert?

Graag kijk ik met je mee. Hiervoor gaan we samen zitten voor een persoonlijke lifescan. Tijdens dit gesprek krijg je een goed inzicht je werk-privé balans, waarmee je direct mee aan de slag kunt. Het gaat erom dat jij de regie neemt. Dat wil jij toch ook?
Ben je nu al benieuwd? Doe dan hier de quick lifescan.

Een kleine verandering heeft al impact. Het is jouw leven!

Een afspraak maken kan via: 06-46752012 of via het contactformulier.