Haal het beste uit jezelf! 3 tips voor zelfontwikkeling

jul 5, 2023 | Blog

Haal het beste uit jezelf! 3 Tips voor zelfontwikkeling.

Je komt ze soms tegen. Mensen die het beste uit zichzelf weten te halen. Personen bij wie het allemaal lukt, waar de energie en het gemak van af spat. Is het de schijn die bedriegt of is er iets anders aan de hand? Wat hebben deze mensen gemeen? Ik vermoed dat ook deze succesvolle mensen tegen ingewikkelde kwesties aanlopen en (persoonlijke) dilemma’s ervaren, maar dat ze over zoveel zelfkennis en veerkracht beschikken dat zij de regie over hun leven weten te behouden. Zelfkennis/zelfontwikkeling zou daarmee de oplossing zijn. Hoe vergoot je deze zelfkennis en ontwikkel je jezelf zodanig, dat je het beste uit je zelf kunt halen? Hieronder geef ik drie praktische tips.

Tip 1: Energielek? Doe er iets aan!

Barst je van de energie? Dan doe je het goed. Heb je niet voldoende energie, zorg dan dat je energiepeil omhoog gaat. Mijn eerste tip is om de oorzaak van je energielek op te sporen. Dit lek kan door van alles komen: te veel stress, geen balans werk-privé, slaaptekort, te veel doen, een lastige baas enzovoorts. Toch laten we deze situatie vaak voortduren, totdat het te laat is. Met alle negatieve gevolgen van dien. Voorkomen is beter dan genezen. Kom je hier zelf niet mee verder, overweeg dan om een coach in te schakelen, die met jou de oorzaak opspoort én natuurlijk ook kijkt wat jij specifiek nodig hebt om weer in de energie ‘top 10’ te komen.

Tip 2: Zorg voor werk dat bij jou past! 

Ga je elke dag met veel plezier naar je werk? Dan is dat fantastisch! Als dit niet het geval is, zul je niet het beste uit jezelf halen. Zonde, helemaal als je je beseft, dat je meer tijd op je werk doorbrengt dan erbuiten. Mijn tweede tip is om uit te zoeken wat voor werk echt goed bij je past, waar jij goed tot je recht komt én waar je energie van krijgt. Hiervoor hoef je niet altijd van werk te verkassen. De oplossing zit soms al in een andere werkplek, andere werktijden of andere opdrachten. Blijven zitten is eigenlijk geen optie. Dus: kom in actie en ga op avontuur! Wat houdt je nog tegen?

Tip 3: Versterk je vaardigheden

Je kunt nog zo’n scherpe jurist of high professional zijn, maar als je bepaalde ‘soft skills’ vaardigheden mist, kan dat jouw floreren in de weg staan. Bij soft skills vaardigheden kun je denken aan: het voeren van lastige gesprekken met klanten, collega’s of leidinggevenden en medewerkers. Het leren: ‘nee te zeggen’. Beter worden in de regie pakken. Voor het versterken en ontwikkelen van deze vaardigheden is het nodig om te oefenen. Oefening baart kunst. Mijn laatste tip is om hiermee aan de slag te gaan, zodat je met meer gemak je vaardigheden kunt inzetten.

Een duwtje in de rug nodig?

 Je kunt deze tips zelf oppakken. Of misschien kun je wat hulp gebruiken, voor nèt dat duwtje in de rug. Een goede coach helpt jou bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling, zodat je het beste uit jezelf kan halen. Hierdoor zul je beter functioneren thuis en op het werk. Het inschakelen van een coach kan een hele stap te zijn, omdat we gewend zijn om alles zelf te doen, laat staan hulp te vragen. Uit ervaring weet ik, dat het enorm prettig is om samen met een coach te onderzoeken wat jou verder kan helpen, die je hierbij ondersteunt en een spiegel voorhoudt. Of om een training te volgen, waarin je specifieke vaardigheden onder de knie krijgt.

Ik hoop dat je met mijn tips aan de slag gaat. Wil je hierbij mijn hulp? Dat kan. neem vrijblijvend contact op, zodat we kunnen bespreken of ik iets voor je kan betekenen.