Help: hoe voorkom ik een burn-out? (deel 1)

mrt 10, 2017

Op dit moment lees je in de media veel over ‘burn-out’. De artikelen gaan over het ontstaan van stress en hoe dat kan leiden tot een burn-out of over hoe je ‘nee’ moet leren zeggen, waardoor er meer tijd ontstaat voor jezelf, zodat je misschien een burn-out voorkomt. Toen ik zelf een burn-out kreeg, heb ik me afgevraagd waardoor ik burn-out ben geraakt? Had ik het kunnen voorkomen? Sluipmoordenaar? Veel mensen hebben een druk bestaan. Naast werk, kinderen en sociale verplichtingen blijft er weinig tijd over voor jezelf. Omdat we zo door hollen, – ik noem dit ook wel: zo veel ballen in de lucht houden – merk je vaak niet eens dat je je eigenlijk niet zo goed voelt. Je gaat door, ook al heb je een verkoudheid en ben je moe. Je gaat naar je werk, gaat sporten of je sleept je naar die verjaardag toe. En als je dit maar lang genoeg doet, raakt je energie op en loop je het risico op een burn-out! Uit eigen ervaring weet ik dat dit een heel langdurig proces is, waar je je eigenlijk helemaal niet goed van bewust bent of wilt zijn. Heel langzaamaan sluipt die vermoeidheid erin…Je lijf zegt: ‘ho’, maar toch ga je door! Adviezen en signalen van je omgeving sla je in de wind… Wat maakt dat je doorgaat? Je gaat door, ook al voel je je niet heel fit, omdat je niet beter weet. Het proces van je niet goed voelen, gaat heel traag en je raakt gewend aan te weinig slaap, te weinig rust, te weinig lol. Je staat gewoon op, na weer een slechte nacht, met de blik op oneindig. Je bent het contact met je lijf en jezelf kwijt. Je ‘voelt’ niet meer. Dat is ook heel veilig…Stel dat je gaat ‘voelen’ en merkt dat het eigenlijk niet zo goed met je gaat! Wat dan? Is het te voorkomen? Een burn-out is lastig te voorkomen want: het proces er naartoe gaat heel langzaam; het is een onbewust proces; je raakt gewend aan minder energie hebben; als je gaat voelen en je realiseert dat er iets niet klopt, moet je in actie komen, en veranderen is eng, heel eng! Je weet wat je hebt, ook al is het niet fijn… Er is een oplossing! Toch is een burn-out te voorkomen. Het heeft te maken met én heel goed te luisteren naar je lijf én er achter komen wat jouw patroon is om door te gaan. Ik weet (achteraf) dat je lijf altijd signalen geeft en dat je die serieus moet nemen. Je moet als het ware heel goede vrienden met je lichaam zijn. Wat zou er gebeuren als je deze signalen oppakt?
  • je bent regelmatig verkouden/grieperig: neem je een aspirine, hol je door of luister je en neem je rust? Heb je je te druk gemaakt?
  • je hebt vaak hoofdpijn of migraine: neem je een pil en ga je door? Of vraag je je af wat die hoofdpijn veroorzaakt? Zit je veel in je hoofd?
  • je hebt stijve schouders: wat drukt er zo zwaar op je schouders? Hoe lang heb je dat al?
  • je slaapt slecht: pieker je veel?
  • je hebt alweer buik/maag pijn: wat ligt er zo zwaar op je maag?
Als je al deze signalen serieus neemt, en er zijn er nog veel meer, zou jij dan burn-out raken? Als je naar je lijf luistert en je lichaam geeft aan, dat je rust nodig hebt, geef daar aan toe en zorg dat je weer lekker in je fel zit. Kies voor jezelf en doe iets waar je energie van krijgt. Neem een dag vrij, ga lekker naar buiten, doe iets wat energie geeft! Het lastige is, dat dit nooit goed uitkomt. Maar de enige die daar iets aan kan doen, ben jij! Daar zit de uitdaging!! Als ik goed naar mijn lijf had geluisterd en eerlijk naar mezelf was geweest, was ik niet burn-out geraakt… Daarnaast kun je je afvragen wat er dan voor zorgt dat je maar door gaat en niet naar je lijf luistert? Ben je je daar van bewust? Is er een patroon? Hierover gaat mijn volgende blog… Herken je je in dit verhaal of wil je weten over hoe ik mijn burn-out heb overwonnen of wil je daar een keer over praten? Laat het me horen. Ik kan je zeker helpen!