Help: hoe voorkom ik een burn-out? (deel 2)

mei 5, 2017

In mijn vorige blog schreef ik over hoe je een burn-out kunt voorkomen door heel goed naar je lijf te luisteren. Ik ben er van overtuigd dat jouw lichaam goed functioneert als je in balans bent. Je energieniveau klopt, je zit in de flow, je slaapt voldoende en je hebt plezier in de dingen die je doet. Als je last krijgt van lichamelijke problemen, geeft je lichaam een signaal af dat er iets niet helemaal goed gaat.

Af en toe een klacht zal niet tot een burn-out leiden. Maar als je van de ene kwaal in de andere rolt en je neemt dit niet serieus, ontneem je jezelf de kans om je ervan bewust te worden wat er eigenlijk aan de hand is met je.

Is er sprake van een patroon?

Daarnaast zit er vaak een patroon achter je eigen gedrag dat er voor zorgt dat je maar door blijft gaan. Je zou je jezelf de vraag kunnen stellen: wat maakt dat ik door ga? Waarom blijf ik niet een dagje thuis als ik niet fit ben? Waarom ga ik toch sporten, ook al ben ik heel moe? Waarom sla ik die verjaardag niet een keer over als ik geen zin heb? Waarom werk ik (weer) over? Waarom regel ik altijd dat feest of die vakantie of dat etentje terwijl ik er eigenlijk geen tijd voor heb?

Voorbeelden van patronen om door te gaan

  • aardig gevonden willen worden
  • angst dat je niet goed genoeg bent
  • jezelf zo belangrijk vinden en denken dat je onmisbaar bent
  • perfectionistisch zijn
  • schuldgevoel hebben als je nee zegt
  • als ik maar heel goed mijn best doe, dan….

Wat is de oplossing?

Het is raadzaam om uit te zoeken wat jouw ‘patroon van doorgaan’ veroorzaakt. Vaak is dat iets uit je verleden, waarvan je je niet eens bewust bent. Moest je altijd voor iemand zorgen? Werd je alleen gezien als je heel hard je best deed? Moest je altijd alles perfect doen? Moest er eerst iets af, voordat je mocht relaxen?

Door daar nieuwsgierig naar te zijn en naar jouw patroon op zoek te gaan, kun je de oorzaak van jouw patroon achterhalen. Dat kan best lastig en confronterend zijn.

Maar door jezelf bewust te worden van ‘jouw patroon’ kun je er mee aan de slag… en kun je een stap zetten om in te grijpen en de burn-out voor te zijn. Je bent dan ‘bewust aan zet’! Grijp je kans! Het leven is te kort om alleen maar moe te zijn!

Kun je een burn-out voorkomen?

Luister heel goed naar je lijf , en
Wees nieuwsgierig naar jouw patroon van doorgaan!
Wat zou er dan gebeuren?? Wat denk jij?…

Herken je je in dit onderwerp? Heb jij een idee over jouw patroon of wil je het uitzoeken om een burn-out voor te zijn… Graag ga ik met jou op zoek. Ik ben benieuwd naar jóuw verhaal!