Hoe zet ik optimaal mijn kwaliteiten in met de MBTI?

jul 10, 2018

Wat is de MBTI?

De MBTI staat voor de Myers Briggs Type Indicator. Het is een middel waarmee je eenvoudig inzicht krijgt in je eigen gedrag en dat van anderen, gebaseerd op de theorie van de Carl Jung. Carl Jung (Zwitserse psycholoog en psychiater) was erg geïnteresseerd in gedrag van mensen. Hij ontdekte dat alle mensen een aangeboren voorkeur hebben voor bepaald gedrag. Zo verzamelen mensen op een verschillende manier informatie en nemen volgens een bepaald proces besluiten. Ook laden mensen op verschillende manieren hun batterij op. Daarnaast houden sommige mensen ervan om zaken af te ronden, terwijl anderen liever alle opties open houden. Zijn gedachtengoed is uitgewerkt door Isabel Myers en Catharine Briggs in Amerika. Zij ontwikkelden na jarenlang onderzoek vragenlijsten om het voorkeursgedrag van mensen in kaart te brengen. Op dit moment zijn de MBTI vragenlijsten zijn in meer dan 20 talen te verkrijgen. Het is wereldwijd de meest gebruikte manier om voorkeur voor gedrag te bepalen. De MBTI is dus geen test, want er is geen goed of fout, maar het geeft een indicatie van jouw voorkeur. Veel grote organisaties, zoals Campina en de ABN AMRO Bank gebruiken de MBTI voor hun bedrijfsvoering. De karakters in de Harry Potterfilms zijn ook gebaseerd op verschillende MBTI types.

Gebruik voor jezelf

De MBTI geeft inzicht in jouw voorkeursgedrag, maar ook in dat van een ander. Dit inzicht is heel goed te gebruiken op je werk. Het zegt iets over jouw functioneren, je werkstijl, je manier van leidinggeven en jouw rol in een team. Met behulp van MBTI kan je ontdekken wat voor jou de meest ideale werkomgeving is. Je leert hoe je feedback kunt geven en ontvangen. Ook biedt de MBTI handvatten voor conflictoplossing en besluitvorming. In dit kader is de MBTI goed te gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling.

Gebruik in teamverband

Als je inzicht hebt in je eigen gedrag en je bewust wordt van het feit dat een collega, medewerker of compagnon ander voorkeursgedrag heeft, ontstaat er begrip voor elkaar. De kans is groot dat je je minder gaat ergeren. Je kunt onderzoeken welke kwaliteiten iedereen heeft. Een team met veel dezelfde Types kent misschien blinde vlekken. Bij veel verschillende Types kan er sprake zijn van conflictvorming of besluiteloosheid. Door gebruik te maken van elkaars kwaliteiten, wordt een team sterker en kan het elkaar beter aanvullen. Hierdoor wordt de communicatie versterkt, is er minder conflictvorming en zal de besluitvaardigheid toenemen.

Gebruik in mediation

De MBTI is ook goed te gebruiken in mediation. Het mes snijdt hier aan twee kanten. Je krijgt inzicht in je eigen gedrag, en snapt waarom je met de ene partij kunt lezen en schrijven en waarom je je stoort aan de ander. Daarnaast kun je het gedrag dat je bij de cliënten ziet, benoemen. Hierdoor krijgen de cliënten inzichten in elkaars gedrag, waardoor zij zich realiseren wat hun conflict veroorzaakt. Ook hier leidt bewustwording vaak tot meer begrip, waardoor de kans groter is dat de mensen in beweging komen, zodat de mediation een goed resultaat oplevert.

Hoe bepaal je jouw Type?

Je bent zelf het best in staat om je MBTI Type vast te stellen. Dit werkt als volgt: Je vult een vragenlijst in, waar een rapport uitkomt. De uitslag van deze vragenlijst is altijd vertrouwelijk. Daarna volgt een 1 op 1 gesprek of een groepsfeedback (bijvoorbeeld teamworkshop of training) om door middel van oefeningen de MBTI te verkennen. Jij stelt daarna zelf jouw best passende Type vast aan de hand van het rapport en de oefeningen.

Wil je weten wat jouw MBTI Type is?

Kortom, er zijn legio mogelijkheden voor het gebruik van de MBTI. Dit is nog maar het tipje van de sluier. Wil je hier meer over weten, voor je zelf of voor je team. Ik vertel er graag meer over. Nog vragen? Neem gerust contact op.