Beweging maakt je productiever

jun 15, 2017

Toen ik nog notaris was, zat mijn agenda meestal helemaal volgepropt. Mijn pauze was een mooi moment om nog ‘even’ iets af te maken, om nog ‘even’ dat ene telefoontje te plegen of dat mailtje ‘even’ te beantwoorden. Daarnaast werd ik vaak geclaimd door een medewerker die nog ‘even’ iets wilde overleggen. En zo gebeurde het zeer regelmatig, dat ik tijdens mijn lunchpauze niet rustig zat te lunchen om bij te komen, maar doorwerkte met een boterham in de hand. Af en toe gunde ik me de tijd om naar buiten te gaan….om een korte wandeling te maken. En dat deed me altijd goed!!

Gun jij jezelf deze ruimte?

Toch zijn er maar weinig mensen die zich deze ‘luxe’ van naar buiten gaan in de pauze veroorloven. Ze blijven zitten achter hun bureau, maken nog iets af, zappen op internet of hokken samen in een kantine, wat overigens heel gezellig kan zijn. Ook hoor ik dat men niet naar buiten gaat, omdat het ‘niet hoort’ of omdat een ander het ook niet doet, of omdat het een gevoel geeft, dat je niet hard genoeg werkt. Wat vindt je daar van als je dit zo leest?… Nog los van het feit, dat veel werkende mensen met de auto of trein naar hun werk reizen. De zittende mens…

Bewegen is niet alleen gezond

Wandelen of op een andere manier bewegen in de frisse buitenlucht is niet alleen gezond, maar vaak ook lekker. Helemaal in het voorjaar/de zomerperiode als het buiten zo mooi is. De bomen en struiken worden/zijn weer groen, de bloemen fleuren de parken op, de bloesems ruiken heerlijk. Als je naar buiten gaat tussen de middag beweeg je, gebruik je je spieren. Je krijgt vitamine D binnen. Je hoort de vogels fluiten. Een regenbui kan je opfrissen, letterlijk en figuurlijk. En….je neemt afstand van je werk. Na een korte stop, heb je meestal meer energie en kun je er weer tegenaan. Waarom zou je dat niet aan jezelf geven?

Uit je hoofd!

Het heeft de voorkeur als je wat groen ziet in de buitenlucht. Als je alleen gaat, probeer dan waar te nemen wat er is. Wat zie je, wat hoor je, wat ruik je. Voel je de wind in je gezicht? Waarschijnlijk zit je nog veel in je hoofd en ben je nog veel te druk met bedenken wat er allemaal nog moet, wat je die ochtend hebt meegemaakt, wat er nog op je te wachten staat. Dat is heel logisch. Als je je daarentegen focust op wat je ziet, hoort, voelt of ruikt, ga je uit je hoofd en gebruik je andere zintuigen. Wat merk je op, voelt het goed om er even uit te zijn? Als je weer denkt aan wat nog allemaal moet, keer je weer terug naar wat je hoort, ziet etc. Ook al is het maar voor even, je hoofd zal er blij mee zijn, dat er even niets hoeft! Dat creëert rust. Voor het geval je het lastig vindt om alleen te gaan, vraag dan iemand mee. Het kan fijn zijn om samen naar buiten te gaan. Probeer dan ook om niet te veel in je hoofd te zitten en het niet te veel over het werk te hebben. Focus ook dan op wat je ziet, hoort, voelt of ruikt en deel dat met de ander. Of maak een grap, lach, heb het over iets luchtigs…

Succes verzekerd!

Kan het kwaad om het eens te proberen? Met tien minuten beginnen? Wat zou het jou brengen? Ik zou het zeker doen en niet bij een voornemen laten. Begin vandaag! Hier geldt hetzelfde als voor veel ander zaken. Oefening baart kunst, en dan in de positieve zin van het woord! Succes verzekerd. Ik ben benieuwd naar je ervaringen en hoor ze graag.