Wie zit er achter het stuur? Ik…of niet soms?

nov 29, 2019

Wie zit er achter het stuur?
Toen ik voor de eerste keer hoorde van “sub” personaliteiten, moest ik er niets van hebben. Weer een mooie theorie. Hoezo, bestond ik uit meerdere stukjes? Wat een vaag geneuzel. Niet aan mij besteed. Totdat ik zelf in coaching kwam. In een coachgesprek vroeg mijn coach mij: “wie is dat, die dat steeds zegt? Mmmm, hoezo: ik toch! Ja maar welke ik dan? Het bleek dat ik geen flauw idee had. Ik dacht dat ik “ik” was en daarmee schluss! Al pratende bleek echter, dat achter mijn “Ik” verschillende sub stemmen zitten. Heb ik je interesse gewekt? lees dan verder.

Mijn ikken:
Uit nader onderzoek bleek, dat ik wel degelijk verschillende ‘Ikken’ heb. Zo heb ik een heel ijverige ‘Ik’, die het altijd heel goed wil doen. Deze ‘Ik’ is zeer gedreven, houdt van uitdaging, kan streng zijn, maar rechtvaardig. Deze ‘Ik’ legt de lat heel hoog voor mijzelf, maar ook voor een ander. Daarnaast kwam ik erachter dat ik ook ook een luie, gemakzuchtige ‘Ik’ heb. Deze ‘Ik’ loopt het liefst in een joggingbroek met slobbertrui, is slordig, verzamelt troep om zich heen, neemt niet graag beslissingen, stelt zaken uit. Ook heb ik een ‘Ik’ die graag buiten is, in de tuin werkt, wandelt -alleen of met anderen-. En zo zijn er nog meer ‘Ikken’.

Wat kan ik er mee?
Ik heb de tijd genomen om al mijn ‘Ikken’ uit te zoeken. Dat was nog een hele reis. Want wie heb ik allemaal bij me? Ik kwam er achter, dat ik bepaalde ‘Ikken’ heel leuk vond, maar dat ik ook bepaalde ‘Ikken’ heb waar ik iets minder blij mee ben. Die reuze irritant zijn en me in de weg zitten. Maar door me bewust te worden van wie ik allemaal bij me heb, realiseerde ik me ook, dat ik deze kennis bewust kan gaan gebruiken. In jargon heet dat zo mooi: van onbewust bekwaam, naar bewust bekwaam worden.
Zo weet ik nu, dat als ik me goed wil voelen en in balans wil zijn, ik niet al mijn aandacht moet geven aan mijn ‘ijverige gedreven Ik’. Als ik dat doe, word ik uiteindelijk moe, ga ik maar door en raak ik uit balans. In het geval ik mijn ‘luie Ik’ haar gang laat gaan, gebeurt er niets en komt er niets van de grond. Maar als ik ze samen gebruik, dus ijverig ben en daarna de tijd neem om ‘niets’ te hoeven, gaat het met de balans al een heel stuk beter. Klinkt best logisch…

Hoe zit dat bij jou?
Hoe kom je nu achter jouw ‘Ikken’? Je kunt uiteraard zelf op onderzoek uitgaan. Ga bij jezelf eens na, bijvoorbeeld nadat je dit stuk gelezen hebt, wat je hier van vindt. Vind je het interessant? Zo ja, wie is dat? Of, denk je: wat een kul: welke ‘Ik’ zegt dat? Mogelijk ben jij heel creatief, speels, ook een harde werker? Houd je heel erg van uitgaan of ben je een lezer, of heb je het allebei? Dat kunnen ‘Ikken’ zijn.
Door hier mee aan de gang te gaan, krijg je heel goed in beeld, wat er allemaal van belang is voor jou. Wanneer gebruik je welke ‘Ik’. Zo heeft Elke ‘Ik’ een tegenpool. Ook heeft iedere ‘Ik’ zijn eigen ruimte nodig. Je kunt je ‘Ikken’ een naam geven, onderzoeken wat de leeftijd is, of het een man is of een vrouw. Wat voor kleren de persoon aan heeft enzovoorts. Als je jouw hele palet kent, kun je dit bewust gaat inzetten. Hiermee zit jij aan het stuur van jouw wagen met ‘Ikken’! Dat wil jij toch ook?
Het kan ook heel prettig zijn om samen op onderzoek uit te gaan naar jouw ‘Ikkenpalet’. Dat kun je prima met een coach doen.

Wat kun je zelf doen?

  1. Maak eens tijd voor het uitzoeken van je ‘Ikken’;
  2. Geef ze een naam, kijk hoe oud ze zijn, bepaal het geslacht en hoe ze er uit zien;
  3. Speel met ze, zet ze eens bewust in, wees de bestuurder van jouw auto, en
  4. Kijk wat het je brengt.

Ik realiseer me dat dit een heel korte uitleg is. Wil je er meer over weten of wil je samen jouw ‘Ikken’ uitzoeken?
Neem gerust vrijblijvend contact op.
Ook ben ik benieuwd of je hier al een keer mee hebt gewerkt en of je daar ervaring mee hebt? Laat me weten of je er wel of geen baat bij hebt. Succes.