Ben jij jurist en ervaar jij jouw beroep als stressvol? Drie tips om minder stress te ervaren!

sep 6, 2020 | Blog

Jurist: stressvol beroep?

Staat het beroep van jurist gelijk aan het hebben van veel stress? Gelukkig niet. Wel is het aantal juridische professionals dat stress ervaart op werkvloer steeds groter aan het worden*. Waar ligt dat aan? En nog belangrijker, wat kun je er als jurist zelf aan doen? Hieronder 3 tips.

Wanneer spreek je van een te hoge werkdruk

Dit is uiteraard voor iedereen anders, maar de mate waarin iemand werkdruk ervaart kunnen we vaak wel meten aan drie punten: 1) de hoeveelheid werk, 2) het halen van deadlines (dus het tempo waarin het werk af moet) en 3) hoe hard iemand moet werken om taken af te krijgen (kennis en vaardigheden). Over het algemeen geldt dat professionals die de werkdruk hoog vinden, hoog scoren op alle drie criteria. In de juridische wereld moet anno 2020 steeds meer werk, in minder tijd uitgevoerd worden. Niet gek dus dat de werkdruk volgens steeds meer juristen te hoog ligt. Daarnaast is er weinig ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Het missen van bepaalde vaardigheden levert stress op

Persoonlijke kenmerken en soft skills spelen een belangrijke rol bij de mate waarin een juridische professional stress ervaart. Perfectionisten en mensen die het iedereen graag naar de zin willen maken (en moeilijk nee kunnen zeggen) zullen eerder stress ervaren. Dit geldt ook voor mensen die het gevoel hebben dat ze niet alle taken en functie-eisen beheersen die bij hun werk horen. Daarnaast speelt mee dat het werk als jurist emotioneel belastend kan zijn. Niet iedereen kan daar van nature goed mee omgaan. Kortom, er zijn heel wat factoren die er toe bijdragen dat het beroep als jurist als stressvol kan worden ervaren. Aan de andere kant is aangetoond dat professionals die alle vaardigheden en competenties wél beheersen minder gevoelig zijn voor stress op de werkvloer. En waar leer je dat? Juist. Tijdens coaching of training in persoonlijke ontwikkeling.

Wat kun je nu doen om stress te voorkomen of te verlagen?

Tijd en ruimte maken voor persoonlijke ontwikkeling en het leren van soft skills helpt je dus om minder vatbaar voor stress te worden. Maar aangezien je daar op dit moment (terwijl je dit aan het lezen bent) niks aan hebt, hierbij alvast een paar tips waar je vandaag nog mee kan beginnen.

Tip 1 Zelfbescherming

Stel grenzen en zeg “nee” tegen weer een nieuwe opdracht, bij voorkeur vóórdat je het gevoel krijgt dat het allemaal te veel wordt. Probeer het gewoon eens en ga na wat het je oplevert: verging de wereld? Of kreeg je een stukje rust en voelde je je in control?

Tip 2 Energiegever

Neem tussen de middag echt bewust pauze. Ja, een cliché, maar doe het maar eens. Ga vooral naar buiten om een wandeling te maken. Zonder collega’s als je daar van oplaadt of samen als je daar energie van krijgt. Laat je telefoon op je werk achter! Door even je zintuigen te gebruiken in de buitenlucht (ruiken, horen, voelen en zien) krijg je meer energie en kun je je daarna weer volledig focussen op je werk.

Tip 3 Timemanagement

Deze heb je vast eerder gehoord: check je mails op twee vaste momenten (ochtend en begin middag) en niet de hele dag door. Hiermee voorkom je dat je steeds wordt afgeleid en behoud je je focus. Focus is belangrijk, want het voorkomt dat je wordt meegesleurd door alle ad-hoc zaken die je op je bordje krijgt geslingerd. Ook kost het je hersens heel veel energie als je steeds schakelt tussen bepaalde taken, waardoor je minder energie overhoudt voor zaken die er echt toe doen.

Stress voorkomen gaat o.a. over gedragsverandering

Het begint altijd bij jezelf. Wil je dat er iets verandert? De bal ligt bij jou. Altijd. Al voelt het vaak niet zo, ik weet het. Er zijn honderden redenen om niet het heft in eigen hand te nemen, maar er is maar één reden om het wel te doen: als jij wilt floreren in je beroep als jurist, moet je goed voor jezelf zorgen! Dat is niet voor watjes, dat doen succesvolle professionals.

Wil jij nog meer tips en handvatten hoe om te gaan met stress in jouw beroep als jurist? Neem vrijblijvend contact op om eens te sparren over wat je nu nodig hebt om weer te floreren. Of schrijf je in voor onze tweedaagse masterclass ‘Help, de jurist verzuipt!’. Met een kleine groep van maximaal twaalf deelnemers is er ook voldoende ruimte voor jouw persoonlijke vraagstukken. Lees hier meer over deze masterclass.

*Bronnen: Notariaat Magazine april 2020, editie 3, Advocatie november 2019, werkdruk onder advocaten en notarissen onverminderd hoog, NRC november 2019, overbelaste rechters

 

Adres
Randstad 22-165
1316 BM Almere

Privacyverklaring 
Algemene voorwaarden

Ik ben ICF gecertificeerd (International Coaching Federation)