Vakantiepret: vier Tips om zonder stress op vakantie te gaan!

jun 30, 2022 | Blog

Vakantiepret: 4 tips om zonder stress vakantie te vieren

Met de vakantie voor de deur heb ik een aantal tips over hoe je zonder stress (of met minder stress) op vakantie kunt gaan. Zelf wil ik altijd graag alles op tijd klaar hebben, maar merk dat ik mezelf op één of andere manier nog in allerlei bochten zit te wringen om dit voor elkaar te krijgen. En het bijzondere is, dat ik hierin niet de enige ben. Van alle kanten hoor ik om me heen: ik ben nog zo druk, want ik ga met vakantie. Eenmaal op de vakantiebestemming aangekomen, hebben veel mensen ook nog last van ‘(ont)stressingsverschijnselen’, als hoofdpijn, spierpijn of maakklachten. Zonde toch! Tijd voor wat praktische tips:

Tip 1 . Schakel op tijd af/ontstress 

Ruim voordat je vakantie start, kun je collega’s en cliënten laten weten dat je van datum X tot datum Y niet aanwezig/niet bereikbaar bent. Laat daarnaast je cliënten weten bij wie ze terecht kunnen als er toch dringende vragen komen. Dit brengt duidelijkheid. Spreek met je collega af, wanneer je het werk kunt overdragen. Zet vervolgens een dikke streep in je agenda voor de vakantie periode én maak je agenda leeg op de laatste dag voor de start van je vakantie. Op deze manier heb je nog één dag om de laatste klussen af te ronden. Vergeet niet je afwezigheidsmelder aan te zetten, vóórdat je de deur achter je dicht trekt. Door je rustig voor te bereiden op je vakantie verklein je de kans op de ‘ontstressingsverschijnselen’.

Tip 2. Stel reële verwachtingen/neem tijd om te wennen

Als de vakantie begonnen is, is dat voor de meeste mensen wel even wennen. Er hoeft opeens niets meer, qua werk. Maar een andere rol wacht: partner, ouder, kind, verzin het maar. Van jou wordt meestal iets anders verwacht dan wanneer je op je werk bent. Door je ervan bewust te zijn, dat het nú tijd is voor die andere rol, kun je jezelf hierop voorbereiden, waardoor je mogelijk teleurstellingen voorkomt. Helemaal als jij je erop had verheugt, dat je ‘even niets moet’. Daarom kan het wenselijk zijn om niet gelijk te vertrekken naar je vakantie bestemming, maar tijd te nemen om te wennen aan het niet hoeven werken, om van daar uit -indien van toepassing- met veel plezier, te pakken, te vertrekken en aan te komen. Dit als onderdeel van de vakantiepret!

Tip 3. Mentale rust: durf je op een ander te vertrouwen?

Dit is misschien wel de grootste uitdaging. Niet aan je werk denken, geen e-mails checken, niet dat ene telefoontje toch beantwoorden enzovoorts. Dit vraagt van jezelf om stil te staan bij vragen als: hoe belangrijk ben ik eigenlijk? Ben ik in staat om erop te vertrouwen dat ze het ook zonder mij kunnen? Als dit lukt, “sta je helemaal uit’, waardoor de kans groot is, dat je mentaal echt tot rust komt. En dat voor een aantal weken per jaar. Zou toch moeten lukken? Of niet?

Tip 4. Gun jezelf een relaxte terugkomst

Om het vakantiegevoel vast te houden, is een zachte landing naar werken ideaal. Dit kun je bijvoorbeeld doen, door je afwezigheidsmelder één of twee dagen langer aan te zetten. Je hebt dan tijd om je e-mails weg te werken, de balans op te maken van wat er moet gebeuren, zodat je met frisse zin aan de gang kunt gaan. Ook dan hoor ik anderen zeggen: dat kan niet, dat mag niet etc. Maar wat is één dag op een mensenleven? En, leef je om te werken of werk je om te leven?

Pak de regie, ook over je vakantie!

Op deze manier pak je de regie, ook over je vakantie! Wil je nog meer tips, of heb jezelf een gouden tip voor mij of een ander? Laat het me vooral weten, dan kan ik het zo mogelijk, delen! Succes! Delen van dit blog mag uiteraard ook.

Ik wens je een heel fijne zomer!