Vakantiepret?

aug 1, 2019

Vakantiepret?

Vorige week ben ik teruggekomen van vakantie. Ik was met een deel van mijn gezin naar Frankrijk. Omdat een vriendin van mijn dochter meeging, hadden we van te voren twee campings geboekt. Normaal gesproken doen we dat niet. We gaan er vanuit, dat er altijd een plekje voor ons is. Dat betekent, dat we soms meerdere campings langs moeten om een geschikte plek te vinden. De ervaring heeft geleerd, dat dit best vervelend kan zijn, vooral als het warm is en je al een tijd gereden hebt. Omdat het vriendinnetje meeging, wilden we dat risico liever niet lopen. We hadden daarom twee maal een campingplaats gereserveerd. De eerste camping, vlakbij Parijs, was een schot in de roos. Internationaal gezelschap. Lekker onder de bomen, met een klein zwembadje. Na 23.00 uur was het rustig. Nette buren en schone toiletten. Een mooie uitvalsbasis voor Parijs én een bezoek aan Versailles. Goed voor de eerste drie dagen. 

De tweede camping

Na een goede dag rijden kwamen we aan op onze volgende plek in de Vendée, vlakbij zee. Dat was behoorlijk schrikken. Het heette een camping, maar bleek een soort huisjespark te zijn met een verdwaalde kampeerplek. We kregen een plaatsje op een heuvel met alleen mobil homes met Fransen om ons heen. Geen enkele Nederlander op het terrein, behalve een Nederlandse jongen die bij de animatie werkte. Wat een domper. Dit is toch geen kamperen…..Tot overmaat van ramp bleek dat er ‘s avonds ook herrie was. Niet van onze camping, maar wel van die van de buren. In het toilethok huisde een nest jonge zwaluwen die over je hoofd heen scheerden bij toiletbezoek en het zelf ook als toilethok gebruikten. En in de avond moesten we ons behelpen met een nachttoilet en wastafel, die alle kanten uitspoot. Ik was er echt niet blij mee en heb (inwendig) wel even gevloekt. Pfff, is dit vakantie? Mijn eerste neiging was om rechtsomkeert te maken en op zoek te gaan naar een andere camping. Maar ja, wat doe je?

Een mooi zwembad, lekkere zee

De camping had wel een mooi zwembad en naar zee was het een kleine kilometer lopen. Winkeltjes waren in de buurt. Al snel hadden mijn dochter en haar vriendin, Franse kleine vriendinnetjes, die het fantastisch vonden, dat er een stel Hollandse meiden op de camping waren gekomen. Binnen heel korte tijd werden we uitgenodigd door de ouders voor een ‘apero’ een borrel. Zo spontaan en gezellig en een mooie manier om weer eens Frans te spreken.
De volgende avond werden we gevraagd om mee te gaan naar de Lotto en voor we het wisten, waren we opgenomen door veel van onze Franse buren op de camping. Iedereen was vriendelijk en maakte een praatje met ons.

Oordoppen

‘s Nachts deed ik mijn oordoppen in. Ik merkte dat toen ik had besloten om me niet te gaan ergeren en er het beste van te maken, ik prima kon slapen. We hebben een heel fijne week gehad. Onze Franse buurman kwam speciaal afscheid nemen en noemde ons fantastische mensen. Van de mensen van de ‘apero’ kregen we hun adres, voor als we eens langs willen komen en ze wilden mijn dochter en haar vriendin wel als au pair. Hoe leuk is dat?!

Vakantiepret, een keuze?

Het mooie is, dat je altijd een keuze kunt maken. Raak je oververhit, geïrriteerd en laat je je vakantie verpesten door de eerste indrukken, of andere mensen? Of geef je het een kans. Wij merkten, dat toen we dat laatste deden het juist heel leuk werd. We hebben heel veel pret gehad, met de Fransen en met elkaar. Volgend jaar maar weer, yes!

Mijn tip:

Dus mijn tip is: oordeel niet te snel, geef iets bewust een kans, maak er iets van, want dan valt het vaak mee én wordt het wellicht nog leuker dan je had verwacht.