Negatieve gevolgen werkplek zwaar onderschat. Kom in actie!

nov 12, 2021 | Blog

De negatieve gevolgen van een werkplek worden zwaar onderschat. Actie is nodig!

De negatieve gevolgen van een onprettige werkplek worden zwaar onderschat. Actie is vereist. Een fijne werkplek is essentieel voor tevreden werknemers.  Een goede werkplek gaat zelfs boven werken in een prettig team en interessant werk! Als werknemers tevreden zijn over hun werkplek heeft dit veel voordelen. Een tevreden medewerker presteert beter, is productiever en zal ook een positievere uitstraling hebben naar klanten.

Daarom is het van groot belang om te weten wat de ideale werkplek is voor jou of jouw medewerker. En die is niet voor iedereen gelijk. Jouw ideale werkplek hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Die persoonlijke voorkeur is te ontdekken met hulp van de MBTI, de De Myer Briggs Type Indicator. In dit BLOG ontdek je hoe je de MBTI kunt gebruiken om jouw ideale werkplek te creëren.

MBTI en voorkeursgedrag

De MBTI is gebaseerd op de theorie van Carl Jung en wordt door (juridische) professionals veel gebruikt om inzicht te krijgen in voorkeursgedrag van jezelf én een ander. De MBTI gaat er vanuit dat je wordt geboren met voorkeursgedrag en daardoor bepaalde handelingen makkelijker doet met minder moeite. Kenmerken van voorkeursgedrag zijn: iets gaat je gemakkelijk af, het gaat vanzelf’, je hoeft je er niet over na te denken en het kost geen energie. Je wordt linkshandig of rechtshandig geboren. De MBTI kent 4 soorten voorkeursgedragsparen. Voor het bepalen van de ideale werkomgeving wordt met name gebruik gemaakt van het voorkeurspaar: Extraversion versus Introversion.

Extraversion versus Introversion: waar haal jij energie uit/wat kost energie?

Een van de pijlers van de MBTI gaat over de manier waarop jij energie krijgt en wat jou energie kost. Mensen met een voorkeur voor Extraversion krijgen energie uit interactie met anderen. Zij houden ervan om veel mensen om zich heen te hebben, ze praten druk en flappen er soms van alles uit. Daarentegen krijgen mensen met een voorkeur voor Introversion juist energie krijgen door meer naar binnen gericht te zijn. Zij houden van een rustige omgeving en laden aan het einde van de dag op door zelf iets te gaan doen; ze mijden netwerkborrels of drukke feesten.
Voor de duidelijkheid: het gaat hier niet over of je introvert of extravert bent.

Ideale werkplek voor ‘de Extraversion’ vergroot prestaties

De ideale werkplek van personen met de Extraversion voorkeur is een drukke, levendige werkomgeving met prikkels, mogelijkheden tot interactie met anderen en achtergrondgeluid.  Mensen met deze voorkeur kunnen goed gedijen in een kantoortuin of gedeelde kantoorruimte en vinden het niet fijn om de hele dag alleen op een kamer te zitten. Zij worden er moe van om alleen (thuis) te zitten en worden onrustig als er geen reuring is.
Mijn tip voor jou: als geen levendige werkplek hebt, zorg dan voor contact met anderen en zoek de gezelligheid op.

Juiste werkplek voor ‘de Introversion’ verbetert werkplezier

Mensen met de voorkeur voor Introversion gedijen het best op een rustige ruime werkplek, waar geen achtergrondgeluid of -muziek is; op een plek waar ruimte is voor reflectie. Deze mensen vinden het prima om thuis te werken en kunnen op een druk kantoor of in een kantoortuin gestrest raken, zodat de productiviteit daalt.
Mijn tip voor jou: probeer een rustige werkplek te bemachtigen. Als dit niet lukt, schaf dan een koptelefoon aan met noise cancelling. Maak bespreekbaar dat jij graag rust wilt en niet de hele tijd gestoord wilt worden. Plan vragenuurtjes in. Blijf wel contact houden met anderen, anders verlies je mogelijk de aansluiting, helemaal als je veel thuis werkt.

Heb jij een ideale of beroerde werkplek?

De praktijk leert dat er in weinig aandacht is voor de werkplek van bestaande of nieuwe werknemers. Voor nieuwe werknemers wordt alleen gekeken of er ergens een plekje over is of je neemt automatisch de plek van je voorganger in. Er wordt geen rekening gehouden met de persoonlijke voorkeur van jou/ of de medewerker. Wat kan hier anders?

Mijn tips zijn kort:

  1. Zorg er als eerste voor dat je uitzoekt wat voor jóu een goede werkplek is, passend bij jouw voorkeurgedrag. NB ik zoek graag met je uit wat dit is
  2. Is dit okay, dan hoeft je niets te doen. Zo nee, kom in actie! En:
  3. Bespreek dit met je werkgever/leidinggevende, en
  4. Zoek uit wat de mogelijkheden zijn om jouw werkplek te optimaliseren.

Het zal niet altijd lukken om jouw ideale werkplek te krijgen. Als dat zo is, help ik je met alle plezier om te onderzoeken wat je dan kunt doen om je werk zo in te richten, dat dit bij het ideaal in de buurt komt. Wil je meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact op. Ik vertel je er graag over.