Persoonlijk leiderschap: ben je bereid nog iets te leren? Twee tips!

aug 31, 2021 | Blog

Persoonlijk leiderschap: ben je bereid nog iets te leren? Twee tips!?

Mijn vorige blog ging over hoe je uit de ratrace kunt stappen, door vaker nee te zeggen. Door nee te zeggen, kies je voor jezelf. Voor jezelf kiezen is een onderdeel van persoonlijk leiderschap. Persoonlijk leiderschap gaat voor mij over verantwoording nemen voor wie je bent, wat je doet en de keuzes die je maakt. Die verantwoording nemen is een hele uitdaging. Vaak leggen we de schuld van iets wat gebeurt of ons overkomt bij een ander. De veeleisende klant zorgt ervoor dat je geïrriteerd raakt, het slechte weer maakt je chagrijnig. Onbewust stap je in de slachtofferrol. Hier kun je uit stappen door zélf de regie te pakken en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedrag. Ben jij bereid nog iets te leren over jezelf, dan heb je wellicht iets aan de 2 tips in dit blog.

Zie je  problemen / uitdagingen als lessen

Tijdens je hele leven kom je problemen/ uitdagingen tegen. Alle situaties die op jouw pad komen, fungeren als een les. Ook zijn ze voor jou uniek. Feit is dat deze ‘lessen’ zich blijven herhalen, totdat je ze onder de knie hebt. Door inzicht te krijgen in welke lessen jij te leren hebt, zal je beter in staat zijn om met jouw uitdagingen om te gaan. Je bent dan geen ‘slachtoffer’ meer, maar trekt de leiderschapstrui aan en pakt je eigen verantwoordelijkheid.

Hieronder volgen twee praktische tips om te ontdekken welke lessen je te leren hebt en hoe je de leiderschapsrol pakt.

Tip 1. Welke les heb jij te leren?

De kunst is om voor jezelf helder te krijgen welke les/welk patroon zich herhaalt. Je kunt het volgende proberen:

  1. Word je bewust van je gedrag: Ga bij jezelf na wanneer jij voor het laatst gedrag hebt vertoond, waar je niet blij mee was of kijk terug naar een situatie die je achteraf anders had willen aanpakken, zoals: ik heb niet gezegd, wat ik wilde zeggen; ik heb geen grenzen aangegeven, ik was te perfectionistisch, ik heb ruzie gemaakt, ik was ongeduldig. Vaak vertoon je dit minder gedrag vaker. Schrijf dit ‘niet gewenste’ gedrag op. Hierdoor bepaal je wat je wilt veranderen.
  2. Maak een leervraag van je ongewenste gedrag: Zet het ongewenste gedrag om in een leervraag. Ik wil leren om: te zeggen wat ik wil zeggen, grenzen aan te geven, wat gemakkelijker te zijn, geen ruzie te maken en geduldig te zijn.
    Maar, hoe doe je dat?

Tip 2. Hoe pak je de leiderschapsrol?

  1. Oefen met nieuw gedrag: Nu je weet wat je wilt leren, begint het echte werk: Je gaat oefenen met ander gedrag. Hiermee pak je de leiderschapsrol. In de eerstvolgende situatie ga je ander/nieuw gedrag uitproberen en je wel uitspreken, een grens stellen enz. Dat zal best spannend zijn. Voel en merk dan op wat het met jou doet als je nieuw gedrag uitprobeert? Ga je zweten, zit je keel op slot of ben je gespannen… Hier geldt: oefening baart kunst. Gun het jezelf om te oefenen, te vallen en weer op te staan.
  2. Vier als het gelukt is: Beloon jezelf als je nieuwe gedrag gelukt is met iets wat jou energie geeft, lekker uit eten gaan, een boek lezen, dansen, een wandeling maken….

De moeite waard?

Is een les leren gemakkelijk? Nee, zeker niet. Je zult worden geconfronteerd met kanten van jezelf die je liever niet hebt. Maar je zult je zelf beter begrijpen en de regie weer vaker pakken en daarmee leiderschap nemen over jouw leven. Dat is echt de moeite waard! Met hulp van coaching hoef je deze zoektocht niet alleen te doen. Graag ondersteun ik je hierbij. Neem vrijblijvend contact op.

Tweedaagse Masterclass
In de tweedaagse masterclass op 10/11 september: Help de jurist verzuipt! is er ruimte en tijd om naar jouw persoonlijke lessen en uitdagingen op zoek te gaan én worden er handvatten en tips gegeven, die jij kunt inzetten om de regie weer te pakken. Er zijn nog een paar plekken vrij. Investeer in jezelf en geef je snel op.