Twee tips om uit de ratrace te stappen: Zeg vaker Nee!

jun 22, 2021 | Blog

Twee tips om uit de ratrace te stappen, zeg vaker nee!

De afgelopen periode had ik een aantal coach gesprekken met als terugkerend thema: Hoe stap ik uit de ratrace?  Vaak gaan we maar door en zeggen we ‘ ja’  terwijl we ‘nee’ bedoelen. We nemen toch nog die nieuwe opdracht aan, terwijl we al genoeg werk hebben. Met als gevolg mogelijke uitval door vermoeidheid, stress of zelfs een burn-out. Hoe komt het dat we zo moeilijk nee kunnen zeggen?

Wat maakt niet doen/ nee zeggen dan zo lastig?

In het westen zijn we erg opgevoed met ‘doen’. Als je veel doet/geeft, in actie bent, doe je ertoe (veel Yang).  Je wordt gewaardeerd om wat je allemaal bereikt hebt en hoe veel klanten je helpt. Daardoor is er minder aandacht voor het belang van niet doen of nemen (weinig Yin). Als je weinig doet, vinden we daar wat van. Je wordt afgeschilderd als lui, gemakkelijk of zelfs gemakzuchtig. Dat is niet wat je wilt. Dat maakt dat ‘nee’ zeggen, niet-doen en tijd voor jezelf nemen in praktijk zo lastig is. Vaak roept het zelfs een schuldgevoel op.

Creëer balans

Het Oosten daarentegen kent de leer van het Taoïsme, de Laozi en Wu wei, ofwel de kunst van het niet doen.  Volgens het Taoïsme gaat het in het leven over samenhang tussen de combinatie van het tegendeel. Dit betekent dat er altijd een verband bestaat tussen twee uitersten, zoals: Yin-Yang, warm-koud, rust-beweging, geven-nemen enz. Als de balans tussen de uitersten zoek raakt (te lang door gaan) brand je op. Daarom is het de kunst om te proberen die balans te vinden.

twee praktische tips

Ik geef twee praktische tips die je kunt proberen om eens uit de rat race te stappen (te veel doen) door vaker nee te zeggen en tijd aan jezelf te geven. Hierdoor leer je én grenzen te stellen én nog beter voor jezelf te zorgen. Je pakt de regie (weer) op en oefent in persoonlijk leiderschap. Hier zijn ze.

Tip 1: Zeg vaker: NEE

Mijn eerste tip is om elke dag een keer ‘nee’ te zeggen. Zeg nee:

  • als een klant vraagt of je morgen een stuk af hebt en je er geen tijd voor hebt
  • als je leidinggevende vraagt of je nog even die klant wilt bellen, net als je naar huis wilt gaan
  • als een collega vraagt of je zijn concept nog wilt beoordelen, omdat je eigen werk niet af is.

Mogelijk is dit al een hele stap en roept het van alles bij je op. Toch nodig ik je uit om dit een week te doen. Wees je ervan bewust hoe dit gaat: is het makkelijk voor je of niet, voel je je bezwaard, lucht het op? Of lukt het niet om nee te zeggen? Wat doet dat met je? Door hier bewust mee te oefenen, kun je ervaren wat het je brengt om een grens te stellen en te kiezen voor jezelf.

Tip 2: Maak elke dag tijd vrij voor jezelf

Al is het maar tien minuten…. Door elke dag tijd voor jezelf te maken, zorg je ervoor dat je kunt opladen. Misschien is het voor jou lezen, niets doen, tuinieren, een wandeling maken, dansen, muziek luisteren. Verzin het maar. Communiceer duidelijk dat dit jouw tijd is, als dat nodig is. Kies eens voor jezelf. Het klinkt eenvoudig, maar is in praktijk een uitdaging. Een coachee vertelde dat ze graag zelf wilde wandelen, maat toch met haar partner ging lopen, omdat voor haar zelf kiezen een schuldgevoel opleverde. Herkenbaar?
Probeer je bewust te worden wat er met je gebeurt als je tijd aan jezelf geeft. Merk je wanneer er meer balans komt tussen geven (werken/doen) en nemen (niet-doen). Wat brengt het je?

Persoonlijk leiderschap

In het leven zal je steeds uitdagingen tegen komen. De grootste uitdaging is hoe je daar mee om gaat. Wanneer ben jij er klaar voor om uit de rat race te stappen? Wat houd je tegen? Welke les heb je nog te leren? Je bent niet de enige die tegen dit soort levensvragen aanloopt. Door hier mee aan de gang te gaan en antwoorden te vinden (actie), ontwikkel je jouw eigen persoonlijk leiderschap, zodat jij weer aan het roer staat en niet verzuipt. Welke rust en ruimte zal dit geven?

Tweedaagse Masterclass

In de tweedaagse masterclass op 9/10 september ’21: Help de jurist verzuipt! is er ruimte en tijd om naar jouw persoonlijke vraagstukken te kijken en te onderzoeken wat jouw uitdagingen zijn, wat je kunt doen om weer de regie te pakken en uit de rat race te stappen.
Er is nog plek. Wil jij weten of dit iets is voor jou? Ik vertel er graag meer over. Neem gerust contact op.

Ook kan één op één coaching goed helpen. Samen onderzoeken we wat jíj specifiek nodig hebt om uit die ratrace te stappen.