Wat is hun geheim? Vier tips om effectiever te werken

jan 5, 2021 | Blog

Wat is hun geheim? Vier tips om effectiever te werken?

Hoe krijgen sommige professionals het toch voor elkaar? En hebben ze aan het einde van de werkdag nog genoeg energie over. Hoe blijven ze emotioneel, mentaal en fysiek energiek? Wat is hun geheim? Hieronder volgen een aantal tips die je effectiviteit vergroten.

Manage je focus

Effectief werken begint bij prioriteiten aanbrengen door te focussen op wat echt belangrijk is. Veel mensen zijn snel afgeleid en gaan van de hak op de tak. De meeste tijd gaat naar dringende, urgente zaken, zoals het blussen van brandjes. Ze hollen achter de feiten aan; steeds weer moet een nieuw brandje worden geblust. Dit levert stress op en kost veel energie. Ook besteden ze veel tijd aan niet belangrijke zaken, zoals kletsen, continue de mail checken of onbelangrijke telefoontjes tussendoor. Het zijn leuke zaken, maar niet echt belangrijk.

Wat zegt Stephen R. Covey?

Daarentegen is het echt belangrijk om tijd te maken voor zaken die belangrijk, maar niet dringend zijn. Denk hierbij aan het werken aan relaties, het verkennen van nieuwe mogelijkheden en ontspanning. Stephen R. Covey deed jarenlang onderzoek naar effectiviteit op de werkvloer. Volgens Covey besteden effectieve mensen een klein deel van hun tijd aan belangrijke, dringende zaken en het overgrote deel aan belangrijke, maar niet dringende zaken. Om effectiviteit op de werkvloer te kunnen meten, maakte Covey een ‘tijdmanagementmatrix’.

Tip 1: Vul de tijdmanagementmatrix in

Wil  jij weten hoe effectief jij nu werkt? Download op internet dan eerst de tijdmanagementmatrix van Covey. Houd vervolgens een week lang voor jezelf bij aan welke taken jij tijd uitgeeft. Kies daarna bewust om zaken anders aan te pakken, die leiden tot meer effectiviteit. Hier geldt dat je pas iets kunt veranderen door bewustwording.

Tip 2: Leer delegeren

Sommige mensen willen alles zelf doen en kunnen niet of moeilijk delegeren. In hun ogen kost delegeren zoveel tijd en moeite dat ze werkzaamheden liever zelf doen. Toch is delegeren heel effectief. Het zal in eerste instantie tijd vergen. Maar deze tijd zal je terugverdienen als de ander goed is ingewerkt. De ander krijgt daarmee ook de mogelijkheid om meer te leren en zich verder te ontwikkelen. Geef duidelijk aan wat je verwachtingen zijn en wat het gewenste resultaat is. Laat de ander zelf bepalen hoe hij/zij de taak uitvoert. Hierdoor maak je de ander ook verantwoordelijk voor het resultaat. Je hoeft zo niet alles meer alleen te doen. Sterker nog, je houdt tijd over voor zaken die jíj effectief kan uitvoeren. Dit leidt tot een win-winsituatie.

Tip 3: Pas energiegevers toe

Daarnaast is het van belang dat je over voldoende energie beschikt om effectief te kunnen zijn. Hoe doe je dat? Er zijn een paar eenvoudige tips die je direct kunt toepassen:

Wees positief
Positief zijn levert energie op. Als je klaagt en piept over wat er allemaal niet goed is, kost dit (onbewust) veel energie. Probeer je niet te omringen met mensen die zeuren. Check maar eens bij jezelf of klagende mensen jou moe maken.

Heb plezier in wat je doet
Ga je al met een negatief gevoel naar je werk omdat je weer moet? Of heb je juist zin om er weer een leuke, interessante nieuwe dag van te maken? Voel je het verschil?

Zorg goed voor jezelf
Dit laatste is zeker van belang als je het druk hebt. Vaak hoor ik mensen zeggen: “Ik heb geen tijd voor mezelf: sporten, gezond eten, genoeg slaap…” Maar hoezo is altijd iets anders belangrijker dan jezelf? Uiteindelijk zal goed voor jezelf zorgen je energie brengen en daarmee tijd opleveren. En dit verhoogt de effectiviteit!

Een laatste tip

Neem jezelf niet altijd serieus en lach af en toe om jezelf! Want een vrolijk gezicht geeft overal licht.

Wil jij meer tips en handvatten hoe je als jurist nog effectiever kunt werken? Schrijf je dan in voor mijn tweedaagse masterclass ‘Help, de jurist verzuipt!’. Met een kleine groep van maximaal twaalf deelnemers is er ook voldoende ruimte voor jouw persoonlijke vraagstukken. Lees hier meer over deze Masterclass.